2020. március 29. vasárnapAuguszta
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Törcsvári kastély: Kelet-Közép-Európa legdrágább épülete

2007. október 17. 13:45, utolsó frissítés: 15:29

Kelet-Közép-Európa legdrágább épületévé lépett elő a Brassótól 30 kilométerre található Törcsvári (Bran) kastély. A Forbes magazin által készített rangsorban első helyen álló történelmi erődítményt és királyi rezidenciát 140 millió dollárra becsülték. A Bran kastélyt egy 106,8 millió dollár értékű cseh épület követi a Forbes rangsorában, majd egy lettországi, oroszországi és osztrák történelmi ingatlan.

A rangsort olyan építményekből állították össze, melyeket az utóbbi években az illető államok vagy eladtak, vagy elkobzott ingatlan gyanánt az arra jogosult személyeknek visszaszolgáltattak.

Az örökösöknek román állam által tavaly májusban visszaszolgáltatott Bran kastély az ország egyik fő turisztikai látványossága, évente 450 ezren látogatják.

A kastély a 14. században, tatárjárás idején erődítménynek épült. 1920-1948 között a román királyi család rezidenciája volt, majd kommunizmus alatt elkobozták. 1980-ban restaurálták. Jelenleg az ingatlan az per tárgyát képezi, mivel a parlament úgy döntött, az ingatlan Habsburg családnak való visszaszolgáltatása törvénytelen volt. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS