2020. július 16. csütörtökValter
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarországon vásárolnak élelmiszert a határmenti lakosok

2007. október 17. 17:37, utolsó frissítés: 23:02

Egyre több román állampolgár vásárol Magyarországon tekintettel, hogy egyes élelmiszercikkeket akár 50 százalékkal is olcsóbbak, emellett a választék is nagyobb a hazai üzletek és bevásárlóközpontok kínálatához képest – számol be erről az Evenimentul Zilei napilap.

A határmenti jelenség évekkel ezelőtt fordított volt, korábban a magyarországi lakosoknak érte meg Romániában vásárolni.

Szegedre például főként bánságiak utaznak vásárlási célokkal. A Temesvártól 120 kilométerre fekvő Szeged bevásárlóközpontjaiban a romániai látogatók főleg élelmiszert keresnek, itt ugyanis legalább 30-50 százalékkal olcsóbb az étolaj, a kenyér, a hús, és felvágott.

A jelenség az utóbbi időszak jelentős inflációnövekedésével magyarázható – az étolaj például egy hónap alatt 20 százalékkal drágult. A legpesszimistább előrejelzések szerint az év végéig a hús 15 százalékkal, a tej 30 százalékkal, a zöldségfélék 40 százalékkal, a kenyér 50 százalékkal kerül majd többe.

Az inflációt egyaránt befolyásolta a nyári szárazság, a lej devalválódása és a megnövekedett fogyasztás. (mti/evenimentul zilei)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS