2020. január 17. péntekAntal, Antónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában a legnagyobb a kereslet új lakások iránt a dél-keleti térségben

2007. október 18. 11:17, utolsó frissítés: 11:47

Első helyen áll Románia az új lakások iránti kereslet terén a dél-kelet-európai térségben – mutat rá a legnagyobb olasz pénzintézet az Unicredit Group nemrég készült felmérésében. A felmérés szerint az ország lakosságának mintegy 11 százaléka szándékozik az elkövetkező három hónapban új lakást vásárolni.

A dél-kelet-európai államok lakosainak körében vizsgált ingatlanvásárlási szándék nyomán kiderült, a térség lakosainak mintegy 15 százaléka vásárolna új ingatlant az elkövetkező tíz évben. Emellett a pénzügyi szakértők felhívták a figyelmet, Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Boszniában és Horvátországban jóval többen birtokolnak saját ingatlant, mint a kelet-közép-európai lakosok átlaga. Mindez úgy, hogy a dél-kelet-európai országok lakosságának ingatlanvásárlói ereje alacsonyabb.

A gazdasági elemzők az ingatlanpiaci kereslet további növekedését jelzik előre – ehhez járul hozzá a bérnövekedés, a folyósított hitelekhez való könnyebb hozzáférés, valamint a térségen belüli és EU fejlettebb államainál gyorsabb gazdasági feljődés. A megjelölt országokban például évente 24 százalékkal növekednek majd az ingatlanhitelek – jelzik előre a szakértők. A megnövekedett kereslet maga után vonja az ingatlanpiaci árak robbanását is. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS