2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egymillió lejből készítik elő a harmadik román-magyar közös kormányülést

2007. október 18. 15:19, utolsó frissítés: 16:50

Egymillió lejt utalt ki mai ülésén a kabinet a harmadik együttes román-magyar kormányülés megszervezésére. A pénzt a 2007-es tartalékalapból különítik el és utalják át a kormányfőtitkárságnak, a diplomáciai rendezvény szervezőjének.

A keretből kell fedezni a szervezés minden kiadását: a szállítási és elszállásolási költségeket, a fordításokat és szinkrontolmácsolást, reklámanyagokat, valamint sajtóanyagok előkészítését. A kiutalt keretből a 2007. december 10-ig fel nem használt összegeket visszautalják a költségvetésbe. Két évvel ezelőtt az előzetesen kiutalt 550 ezer lejből a kormányfőtitkárság 230 ezret utalt vissza a tartalékalapba – tájékoztatott Cseke Attila államtitkár, az előkészítő bizottság vezetője.

Az első együttes román-magyar kormányülést 2005 októberében tartották Bukarestben, a másodikra 2006 novemberében Budapesten került sor. A mostani, azaz a harmadik kétoldalú rendezvényt újra a román fél szervezi meg 2007. november 14-én, Nagyszebenben.

Cseke szerint a korábbi együttes ülések (2005-ben és 2006-ban) több konkrét eredményt hoztak, mint például az egyszeri, közös határellenőrzés, a konzulátusok megnyitása Csíkszeredában és Gyulán, valamint a kulturális központok bővítése.

Az idei tervek között egyrészt szerepelnek az előző évi projektek folytatására vonatkozó javaslatok, valamint újak is, amelyek között konkrét finanszírozás biztosítására vonatkozóak és többéves lefutásúak is léteznek. Az együttes kormányülés napirendjére vonatkozóan minden tárca benyújtott javaslatot, ezek összesítése és magyar féllel való egyeztetése folyamatban van – mondta még az államtitkár. (rmdsz-tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS