2020. január 26. vasárnapVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Visszautalták Năstase „Zambaccian” ügyiratát a DNA hatáskörébe

2007. október 18. 16:23, utolsó frissítés: 16:44

Visszautalta a Legfelsőbb Bíróság a korrupcióellenes ügyészség (DNA) hatáskörébe Adrian Năstase Zambaccian ügyiratában folytatott vizsgálatokat.

A miniszteri felelősségrevonásra vonatkozó törvény értelmében – ami a Năstase elleni eljárás közben, 2007. június 5-én változott –, volt vagy jelenlegi köztisztséget viselő személyek ellen kezdeményezett bűnvádi eljárásra az államfőnek vagy a parlamentnek kell engedélyt adnia.

Az ex-kormányfő elleni eljárás elindításakor az államfő vagy parlament azért nem adott engedélyt, mert korábban a törvény erről nem rendelkezett. Adrian és felesége, Dana Năstase védőügyvédje a miniszteri felelősségrevonást szabályozó törvény változására, vagyis arra hivatkozva kérte az ügy újratárgyalását, hogy abba nem egyezett bele sem az államfő, sem a törvényhozás. A kérésnek a bíróság helyt adott, következő lépésként pedig az ügyirat DNA által való újratárgyalására van szükség.

Az ügyészek szerint a Zambaccian dosszié újratárgyalásához nem kell rekonstruálni a nyomozati anyagot, mivel az eddig összegyűjtött bizonyítékok egy része érvényes. A Năstase-házaspár védőügyvédei ezzel ellentétes álláspontra helyezkedtek.

A korrupciós eljárásban a volt miniszterelnököt megvesztegetésért és hivatali befolyással való üzérkedésért vádolja az ügyészség.

A Zambaccian ügyirat a továbbiakban hasonló esetekben precedens értékkel bír, vagyis volt miniszterek ellen indított korrupciós eljárás ugyanazzal az indokkal visszaküldhető a DNA-hoz, mint a PSD-politikus dossziéja. (hotnews/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS