2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

SZNT: az RMDSZ új régiófelosztási javaslata keresztbetesz az autonómiának

2007. október 19. 11:02, utolsó frissítés: 12:32

Hibás lépésnek tartja a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az RMDSZ fejlesztési régiók átszervezésére vonatkozó javaslatának benyújtását. A szervezet szerint az RMDSZ a régiók átszervezésével próbálja helyettesíteni és semlegesíteni a székelyföldi autonómiaköveteléseket.

„Európában egyetlen területi autonómia sem jött létre úgy, ahogyan azt az RMDSZ szakértői javasolják. Fejlesztési régióból soha és sehol nem alakult széles hatáskörökkel felruházott autonómia. Székelyföld autonómiájának alapja – akárcsak a baszk, a katalán, a skót autonómiáké – a népek önrendelkezési joga” – replikáztak az SZNT-sek a párt hét végén bemutatott régiófelosztási javaslatára.

A szervezet vezetői szerint emellett az RMDSZ elképzelése sérti a Kisebbségi Keretegyezmény 16. cikkelyét, amely kimondja, hogy az abban résztvevő államok tartózkodnak olyan intézkedésektől, amelyek a kisebbségek által lakott területeken a népességi arányokat a kisebbségek hátrányára módosítanák. „Márpedig Hargita megyében 84 százalék, Kovászna megyében 74 százalék a magyarok részaránya. Az RMDSZ által javasolt fejlesztési régióban viszont a magyarság aránya 59 százalékra csökkenne” – vélték az SZNT-sek. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS