2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Enache: fel kell számolni a megyerendszert!

2007. október 19. 12:19, utolsó frissítés: 12:42

Nem tartja szerencsésnek a Pro Europa Liga (PEL) az RMDSZ új régiófelosztásra vonatkozó tervezetét, annak ellenére, hogy dicséretesnek nevezte a párt arra vonatkozó törekvését, hogy az ország régiói újraalakításának problémájával foglalkozik.

Smaranda Enache, a szervezet elnöke szerint két-három, 1968-ban létrehozott megye összeolvasztásával még nem oldódik meg a valós regionalizáció. A PEL szakemberei ráadásul a megyék összekapcsolását sem tartják megfelelőnek. „A havasalföldi Buzău megyének nincs mit keresnie azonos régióban a moldvai Galaccal” – érvelt az RMDSZ elképzelése apropóján a nemkormányzati szervezet vezetője.

„Nem szabad megismételni a múlt hibáit. Nem több, mesterségesen létrehozott megyéből kell kialakítani egy-egy térséget, hanem vissza kell állítani az ország történelmi régióit, amelyek keretében létrejöhetnek alrégiók is” – nyilatkozta a Krónika napilapnak Enache.

Emellett felhívta a figyelmet: a székelyföldi alrégió létrehozása az itt élő magyar közösség integrálódását segítené, és a román társadalom hasznára válna. Ha azonban a székelyföldi közösség akaratát figyelmen kívül hagyják, az könnyen a népcsoport radikalizálódásához vezethet – mutatott rá a PEL-elnök.

Enache meglátásában a megyéknek teljesen el kellene tűnniük, a régi közigazgatási egységek helyett a történelmi régiókat kellene közigazgatási szerepkörrel felruházni. Elképzelése szerint az új, spanyol mintára létrehozandó térségek regionális parlamenttel és kormánnyal rendelkeznének. A PEL mellett működő Provincia csoport még tavaly ősszel bemutatta erre vonatkozó tervét Traian Băsescu államfőnek.

A szervezet elnöke szerint a politikai akarat hiánya a megyék felszámolásának legfőbb akadálya. A politikusokban nincs meg a kellő akarat a megyék felszámolására. „Azt nem kétlem, hogy uniós nyomásra mindenki egyetért abban, hogy mielőbb újra kell osztani az 1998-ban mesterségesen megalkotott fejlesztési régiókat. Azt is tudom, hogy a politikusok továbbra is ragaszkodnak a megyék közigazgatási hatáskörének a megőrzéséhez, ezáltal biztosítva maguknak a hatalmat és a központosított vezetés folytonosságát” – vélekedett a nemkormányzati szervezet elnöke.

Markó Béla RMDSZ-elnök a PEL javaslata kapcsán kijelentette: az RMDSZ sem ragaszkodik a jelenlegi megyehatárokhoz. Szerinte a szövetség régiópolitikával megbízott szakemberei egy olyan változatot mutattak be, ami nem bolygatná meg a jelenlegi közigazgatási egységeket. Markó viszont a régióátszervezésről szóló konferencián jelezte: tudatában van annak, hogy a megyehatárokat 1968-ban mesterségesen rajzolták ki, több régiót kettőbe vagy akár háromba szabdalva, ezért az RMDSZ sem zárkózik el a megyésítés megváltoztatásától. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS