2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem bontja fel a Bechtellel kötött szerződést a kormány

2007. október 19. 16:19, utolsó frissítés: 17:19

Téves az a román sajtóban megjelent értesülés, miszerint a kormány felbontaná az észak-erdélyi autópálya megépítésére Bechtel céggel kötött szerződést – jelentette ki Tánczos Barna, a szállításügyi tárca államtitkára az MTI-nek.

A Cotidianul című román napilap csütörtöki száma szerint ugyanis a szaktárca olyan szakértői véleményt küldött Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnöknek, amely felveti: az autópálya még el nem kezdett szakaszaira új közbeszerzési pályázatokat lehetne kiírni, így olcsóbban elkészülhetne a korszerű út anélkül, hogy meghaladnák a 2013-ra kitűzött átadási határidőt.

A kormány 2003-ban kötött szerződést az amerikai Bechtel vállalattal a Borstól Brassóig (Brasov) terjedő, 415 kilométer hosszú autópálya megépítésére. Kiderült, az akkor elkészített megvalósíthatósági tanulmányokban a szakértők felületesen számoltak, ezért az eredetileg 2,2 milliárd euróra becsült költségek helyett akár kétszer többe is kerülhet majd az autópálya. Tánczos Barna közölte: mindent megtesznek, hogy a költségeket a minimálisra csökkentsék.

Az út megépítését összesen hat szakaszra osztották, ebből a Bechtel egyelőre kettőn dolgozik. A kormányfőhöz került dokumentum a Cotidianul szerint éppen ezért veti fel lehetőségként közbeszerzési pályázatok meghirdetését a többi négy szakaszra.

Mihai Grecu, az autópályákat és országutakat kezelő állami vállalat (CNADNR) vezérigazgatója a lapnak elmondta: lehetetlen spórolni a költségeken, ha a román állam egyoldalúan felbontja a 2003-ban megkötött szerződést, ráadásul a szakértői vélemény tévesen említi, hogy a Bukarest-Ploieşti között épülő (mintegy 60 kilométeres) autópálya-szakasz értéke 200 millió euróba kerülne. Grecu szerint ugyanis ennek végösszege is eléri majd a 400 millió eurót.

Először 2005-ben vetődött fel az észak-erdélyi autópálya-építésre kötött szerződés felbontásának lehetősége. Akkoriban a kormány végül csupán néhány tétel újratárgyalása mellett határozott. A román sajtó tájékoztatása szerint az állam 800 millió euró kártérítést lenne köteles fizetni az amerikai építővállalatnak a megállapodás felrúgása esetén.

Ludovic Orban közlekedési miniszter eddig többször is cáfolta ezt a lehetőséget. Legutóbb a hétvégén Gyulafehérváron nyilatkozott úgy, hogy a kabinet a Bechtellel kötött szerződés fenntartása mellett döntött, mert nincs lehetőség újratárgyalásra. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS