2020. február 29. szombat
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Novemberben döntenek a mezőgazdasági védzáradékról

2007. október 20. 11:19, utolsó frissítés: 11:19

Románia nem fogja elveszíteni az EU-s pénzalapokat a mezőgazdaság terén, mivel teljesíteni tudja az Európai Bizottság feltételeit, jelentette ki Călin Popescu Tăriceanu kormányfő. Traian Băsescu államelnök hétfőn, miután az új mezőgazdasági miniszter, Dacian Cioloş letette az esküt, politikai támogatásáról biztosította a tárcavezetőt a védzáradékot illetően.

Az államfő az Európai Bizottság figyelmeztetése kapcsán kijelentette ugyanakkor, hogy 30 nap alatt nem lehet behozni, amit egy év alatt nem valósítottak meg. Călin Popescu Tăriceanu ellentmondott az államelnöknek, kijelentve, a mezőgazdasági tárca képes megoldani a kiszabott határidőn belül a Mezőgazdasági Kifizető Ügynökség (APIA) problémáit, és nem lesz szükség az államfő közbelépésére.

Az Európai Bizottság novemberben dönt, hogy életbe lépteti-e a mezőgazdaság terén a védzáradékot. Ha ez nem történik meg, megkezdik az alapok szétosztását, de csak azokon a területeken, ahol a román és az európai hatóságok ellenőrzést végeztek, és kiadták az engedélyeket – mondta Leonard Orban. A többnyelvűségért felelős európai biztos pénteken sajtótájékoztatón kijelentette, két eset lehetséges a védzáradékot illetően: vagy életbe léptetik, és ebben az esetben mintegy 110 millió eurós pénzalapot veszít el Románia, vagy nem léptetik életbe, és megkezdik a kifizetéseket a gazdák felé bizonyos területeken. (mediafax, paprika rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS