2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Egység nélkül nincs autonómia: kampánynyitó Marosvásárhelyen

2007. október 20. 21:50, utolsó frissítés: 2007. október 21. 13:12

Egységes politikai képviselet nélkül nincs reménye az erdélyi magyarságnak az autonómia kivívására - jelentette ki szombaton Markó Béla, az RMDSZ marosvásárhelyi kampánynyitó ünnepségén. Az elnök a 2000-es marosvásárhelyi polgármester-választást idézte fel, amikor az RMDSZ akkori jelöltje, Fodor Imre az első forduló után 167 szavazat hiánya miatt nem győzhetett, miközben egy magyar független jelölt 797 voksot vitt el.

Felidézte az 1995-ben Dél-Tirolba tett látogatását, amikor a helyi osztrákok pártjának egykori elnöke elmondta: kitartásra és főleg összefogásra van szüksége a kisebbségeknek az autonómia kivívására. "Korán fogyott el a türelmük azoknak, akik azt gondolják, hogy elég volt az egységből, és szavazhatunk többfele, mert úgy is van elég magyar szavazat" - hangoztatta, emlékeztetve arra, hogy a dél-tiroliaknak 30 évre volt szükségük az önrendelkezés jogának kivívására.

Winkler Gyula, az RMDSZ-es lista harmadik helyezettje elmondta: az önrendelkezést nem kikiáltani, hanem gazdasági alapokra kell helyezni, ami alapos munkát igényel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS