2020. június 6. szombatNorbert, Cintia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Időjárás: 31 megyét figyelmeztettek, fennakadásokat okoz a havazás

2007. október 22. 10:43, utolsó frissítés: 13:37

A környezetvédelmi tárca sürgősségi helyzetekkel foglalkozó operációs központja 30 megye, illetve Bukarest prefektusi hivatalának küldött ki vasárnap reggel sárga jelzésű figyelmeztetést. Az Országos Meteorológiai Intézet (ANM) 30 megyére vonatkozó figyelmeztetése szerint október 22-én 12 órától október 24-én 21 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható.

Az ANM szerint a régiók többségében nagy területeken esni fog, helyenként elektromos kisülések kísérik az esőt. Az ország déli és keleti részén, illetve a bánsági hegyekben, a Déli-Kárpátokban és a Keleti-Kárpátokban a csapadék mennyisége helyenként meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként 24 óra alatt, elszigetelten pedig akár az 50 litert négyzetméterenként. A szél Olténiában, Munténiában, Dobrudzsában és Moldva déli részén erősödik meg főként hétfőn, amikor esetenként meghaladhatja az óránként a 70-80 kilométer/órás sebességet. A hegyekben, 1800 méter fölött havas eső és hóesés várható.

Több országrészben havazik, a helyenként 15 centiméteres hóréteg fennakadásokat eredményezett a közlekedésben. Miután a szombatról vasárnapra virradó éjszaka és vasárnap is havazott, a Páring-hegységben mintegy 15 centiméteres hóréteg rakódott le, a hőmérséklet fagypont alatt van. Az idei év első havazását a Zsil-völgyében regisztrálták, ahol vasárnap délután is havazott. Hargita megyében szintén jelentős mennyiségű hó hullott.

A hó fennakadásokat eredményezett a közlekedésben a 17-es országúton, az Erdélyt Moldvával összekötő Tihuţa-hágón. Az útkarbantartók több mint 50 tonna csúszásgátló anyagot szórtak szét. A közlekedési rendőrök azt tanácsolják a sofőröknek, ne induljanak útnak téli gumik és kerékláncok nélkül. (paprika rádió)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS