2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Hivatalosan felelősséget vállalt a kabinet a választási törvénycsomagért

2007. október 22. 14:06, utolsó frissítés: 14:06

Felelősséget vállal a Tăriceanu-kabinet az új választási törvényért – jelentették be a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elöljárói ma délben. Erről az alakulat a reggeli ülésén döntött hivatalosan, bár ezt a lehetőséget korábban maga Călin Popescu Tăriceanu kormányfő és Bogdan Olteanu a liberálisok képviselőházi elnöke is kilátásba helyezte.

Traian Băsescu államfő múlt héten arra kérte a törvényhozást, máig vagyis október 22-ig fogadják el a Pro Democratia Egyesület (APD) új választási rendszerre vonatkozó törvénytervezetét, ellenkező esetben kihirdeti az erről szóló népszavazást.

Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője lapunknak múlt héten kifejtette, az államfő által támasztott határidő teljesíthetetlen. Ilyen körülmények között az egyedüli életképes megoldás a népszavazás elkerülésére a kabinet törvényért való felelősségvállalása volt. A felelősségvállalásról egyébként az államfő felszólító levelében megjegyezte, nem kielégítő módszer, hogy a kormány sürgősségi rendelettel fogadja el a jogszabályt, mivel a választási rendszer megváltoztatása fajsúlyosabb kérdés, minthogy azt egy egyszerű rendeletben szabályozzák.

Jelenleg az APD törvénye a szenátusi vita szakaszában tart. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS