2019. május 20. hétfőBernát, Felícia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lesöpörte a polcokról a génmódosított szójás kenyeret a Carrefour a Greenpeace bukaresti akciója hatására

2007. október 23. 10:28, utolsó frissítés: 10:28

Az összes bukaresti Carrefour-hipermarket polcairól eltűntek a Snack Atack (SA) nevű gyártó génmódosított szóját tartalmazó kenyerei, miután a Greenpeace nemzetközi zöld szervezet tiltakozó akciót szervezett vasárnap az élelmiszer-forgalmazó multi egyik fővárosi áruháza elé.

A Greenpeace azt kifogásolta, hogy a SA-féle szeletelt fehér kenyér csomagolásán seholsem tüntették fel, hogy génmódosított összetevőt tartalmaz. A szervezet egy bécsi élelmiszerbiztonsági laboratórium méréseire hivatkozva tiltakozott a kenyérféleség forgalmazása ellen. Noha törvény szerint a termékben maximum 0,9 százaléknyi génmódosított alapanyag lehetett volna,


a Snack Atack még ezt a határértéket sem tartotta be.


Vasárnap a Carrefour romániai marketingmenedzsere még úgy nyilatkozott, a cég megvárja, míg a Greenpeace és az élelmiszerbiztonsági hatóságok dűlőre jutnak a vitás ügyben, és mindaddig nem vonja vissza a SA-féle fehér kenyeret. Hétfőn viszont az élelmiszer-forgalmazó multi úgy döntött, kivonja termékpalettájáról az összes SA-gyártmányt – a fogyasztók élelmiszerbiztonsági érdekeire hivatkozva.

A cég egyúttal elismerte, hogy nem néztek utána, tartalmaz-e génmódosított alapanyagot a kérdéses kenyérfajta. Amúgy a vásárlók korrekt tájékoztatása a gyártó, a Snack Atack feladata lett volna, magyarázta. Mint kiderült, a gyártó élelmiszerbiztonsági működési engedélye rendben van.

A fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC) mintát vett a kérdéses kenyérféleségből, bejelentve, hogy tárgyalásokat kezdeményez a gyártó és a Greenpeace között.

Az Országos Ökomezőgazdálkodási Szövetség (FNAE) illetékese, Dan Craioveanu elmagyarázta: azért nem tüntetik fel a gyártók a határértéket meghaladó génmódosított összetevőket a címkéken, mert a költségek nagyok, viszont a hatósági ellenőrzés és az élelmiszer-bevizsgálás nehézkes folyamat. Craioveanu a FNAE génmódosított növénytermesztés-ellenes kampányának koordinátora. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS