2019. május 21. keddKonstantin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kezdődik a Mátyás-szobor restaurálása Kolozsváron – egyelőre állagfelmérés folyik

2007. október 23. 12:56, utolsó frissítés: 13:07

Körülbelül 40 ezer euróba kerül a kolozsvári Főtéren álló Mátyás-szobor állapotának felmérése és a részletes dokumentáció, a restaurálási tervek elkészítése.

A város polgármesteri hivatala a projektre versenytárgyalást ír ki, melyet a Part of Art Alapítvány és a műemlékfelújításra szakosodott építészvállalkozás, az Utilitas Kft. nyert el. Az alapítvány és a cég hétfőn palánkkal kerítette körbe a Fadrusz-féle szoborcsoportot, és megkezdődött az állagfelmérés. A munkálatok megkezdését eredetileg szeptember 24-ére tervezték.

A bronzból öntött szoboralakok és a talapzat kőborításának felújítási terveit a Part of Art, a talapzat műszaki rendbetételének dokumentációját az Utilitas készíti el – a két vállalkozás 120 munkanap alatt vállalta a tervek legyártását. A munkálatok összköltsége nem haladhatja meg a 127 ezer lejt, ugyanis a polgármesteri hivatal ennyiben maximálta a restauráció előkészítésére szánt összeget.

A tényleges felújítás akkor kezdődhet, miután a két vállakozás menet közben megkapja az engedélyeket a különböző tervezési szakaszokra; illetve a városháza újabb versenytárgyalást ír ki a restaurálás elvégzésére. Az Utilitas szakértői azt állítják, a tényleges felújítás 18-19 hónapig is elhúzódhat.

Az okok: a talapzatot borító kőlapok erősen rongált állagúak, s egyelőre nem tudni semmit a burkolat alatti rétegekről. Továbbá a szoborcsoport figuráiról hiányzik egy kard, illetve a zászlórudak alsó fele, egy zászlóvég letört és megrepedt az egyik zászlótartó alak keze is. A most kezdődött állagfelmérésnek arra is választ kell adnia, mennyire rozsdásodott át a szobor kovácsoltvas váza.

A restauráció költségeit – a 2006-ös együttes ülésen elhangzottak szerint – elvileg a roman és a magyar kormány közösen állja. A magyar kabinet idén 40 millió forint elkülönítését helyezte kilátásba a restaurálási munkálatok fedezésére. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS