2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyarország ellen tüntettek az RMGC bányászai Gyulafehérváron

2007. október 23. 13:22, utolsó frissítés: 14:19

A verespataki aranybányaterv engedélyeztetési folyamatának elhúzódása, valamint Magyarország elutasító álláspontja miatt tüntetett hétfőn Gyulafehérváron a kitermelési engedélyt kérvényező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyesvállalat kétszáz alkalmazottja.

Az RMGC dolgozói a Fehér megyei prefektúra (a kormány megyei megbízottjának hivatala) épülete előtt fejezték ki elégedetlenségüket amiatt, hogy a Korodi Attila által vezetett környezetvédelmi minisztérium felfüggesztette az engedélyeztetési folyamatot, s ezért halasztódik a beruházási terv.

A tiltakozók a Bányászat Jövője elnevezésű szakszervezet tagjaiként arra hívták fel a hatóságok figyelmét, hogy állás nélkül maradnak, ha nem valósulhat meg az RMGC által Romániában tervezett beruházás.

A Rompres szerint a szakszervezetisek azt is szemére vetették a miniszternek, hogy "a romániai magyarság és Magyarország érdekeiért küzd", s ezért függesztette fel a bányaprojekt engedélyeztetési folyamatát. Ioan Albu szakszervezeti vezető kijelentette: határozottan tiltakoznak amiatt is, hogy Magyarország ellenzi a beruházást.

A terv engedélyeztetési folyamatát azt követően függesztette fel a környezetvédelmi tárca, hogy a Fehér megyei tanács egy harmadik városrendezési engedélyt is kibocsátott. Ezt az újabb dokumentumot a szaktárca jogászai érvénytelennek minősítették, mivel ugyanazokat a műszaki adatokat tartalmazta, amelyek a korábbi engedélyben is szerepeltek, s amely kapcsán jelenleg jogi eljárás folyik.

A minisztérium álláspontja szerint csak azt követően folytatja a szakértői bizottság az RMGC környezeti hatástanulmányának a megvitatását, ha rendeződik a városrendezési engedély körüli peres ügy. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS