2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A nyilvánossághoz fordul Varga Andrea a romániai 56-osok rehabilitációjáért

2007. október 23. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

"Szövetségeseinket keressük ahhoz, hogy az egységesülő földrészen még mindig megtalálható politikai-jogi igazságtalanságokat közös erővel kényszerítsük a mérlegelés és rehabilitáció elé" – írja szerkesztőségünkbe eljuttatott nyílt levelében Varga Andrea történész-dokumentumfilmes, aki 1997-től Bukarestben kutatja az erdélyi-romániai 1956-os események történetét, illetve Nagy Imre romániai fogvatartásának hátterét.

"A volt szocialista országok között mindenképpen kiemelkedő jelentőséggel bír, de talán az új Európában is egyedülálló, hogy Románia az egyetlen olyan ország, amelyben az 1945 és 1964 között hozott kommunista bírósági (politikai) ítéleteket nem semmisítették meg, kárvallottaikat nem rehabilitálták és a kollektív emlékezetben ők mindmáig „bűnösökként" élnek…, függetlenül attól, hogy románok, magyarok vagy más kisebbségiek voltak.

A parancsuralmi rendszer bíróságai által kiszabott 14 000 év börtön, a több mint két tucatnyi statáriális kivégzés, a vallatások és mentális zsarolások végtelen tömege áll emögött, meghurcolt emberek ezrei és megfélemlítettek tízezrei adnák a romániai események mérlegét, s végső soron az is, hogy közel minden romániai családban volt egy besúgó, akit a belső elhárítás fenyegetése emberellenes alkura kényszerített, s emiatt mindmáig mindenki inkább hallgat arról a több tízezer emberről, akiknek életútját, szakmai pályáját és családi kapcsolatait is tönkretette a kíméletlen politikai-jogi terror" – hívja fel a figyelmet levelében Varga Andrea.

"Morális európai összefogás lenne szükséges, hangadó személyiségek nyomásgyakorlása a román kormányzatra, amely még mindig vonakodik elismerni az egykori „vétkesek" bűntelenségét.
2007-ben éppen 50 esztendeje, hogy ez emberi jog ellenes törvénykezés kezdetét vette, s ugyanakkor szinte lehetetlennek tűnik a semmisségi ítéletek kimondatása Romániában. Pedig megtörtént ez már Magyarországon is, amely a szovjet megszállás legfőbb központjává és példájává lett" – áll a levélben.

A történész arra keres támogatást, hogy az 56-os romániai elítéltek sorsát bemutató tavalyi és idei, Sorok között című emlékkiállítást emzetközi presztízsű városokban, Brüsszelben, Genfben és Rómában is bemutassák Bukarest után. Varga Andrea európai politikai tekintélyek és nemzetközi szervezetek nyomásgyakorlása révén látja lehetségesnek a romániai 56-osok rehabilitációját. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS