2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Funar: zárják ki az RMDSZ-t a kormányzásból, és az EP-választásokon se indulhasson!

2007. október 23. 15:19, utolsó frissítés: 15:19

Gheorghe Funar, a Nagyrománia Párt (PRM) szenátusi frakciójának elnöke azt követeli, zárják ki az RMDSZ-t a kormányzásból, és tiltsák meg, hogy részt vegyen az Európai Parlamenti választásokon.

A politikus kedden beadványt nyújtott be a szenátus állandó bürójához, amelyben súlyosan törvényellenesnek nevezi Markó Béla szövetségi elnök és Frunda György, az RMDSZ európai parlamenti képviselő-jelöltjének kijelentését, miszerint az RMDSZ kérni fogja Európától Székelyföld területi autonómiáját. Funar kifogásolta még az RMDSZ “Új honfoglalás” jelszavát, valamint azt is, hogy az RMDSZ kampányrendezvényein elhangzott a magyar himnusz.

Funar azt kérte a beadványában, hogy kezdeményezzék a kormányfőnél és az államelnöknél az RMDSZ kizárását az országos és területi kormányzati intézményekből, tiltsák meg a szervezet indulását az Európai Parlamenti választásokon, kezdeményezzenek bűnügyi eljárást a legfelsőbb ügyésznél, és harminc napig zárják ki az RMDSZ-frakciót a szenátus munkálatairól.

Nem ő az egyetlen, aki támadja az RMDSZ-t: Mircea Geoană, a Szociáldemokrata Párt vezetője hétfői sajtótájékoztatóján azt rótta fel az RMDSZ-nek, hogy választási hirdetéseiben területi autonómiára és a szülőföld visszafoglalására „uszít”.

Dan Voiculescu, a Konzervatív Párt elnöke az ország területi integritása elleni merényletnek nevezte a kijelentéseket, szerinte államellenes bűncselekmény, az ország területi integritásának veszélyeztetése Erdély helyzetét Dél- Tiroléhoz hasonlítani. A napokban Emil Boc demokrata párti elnök, Adrian Păunescu szenátor és Lucian Bolcaș, a PRM politikusa is élesen támadta az RMDSZ elnökét. (rmdsz tájékoztató)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS