2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Népszavazunk is EP-választásokkor

2007. október 23. 18:29, utolsó frissítés: 2007. október 24. 14:40

Aláírta Traian Băsescu azt a rendeletet, mellyel az EP-választásokkal egy időben népszavazásra bocsátja az egyéni választókerületes szavazási rendszert. A Hotnews.ro hírportál úgy tudja, a választóknak arra a kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolniuk, hogy „egyetért-e azzal, hogy a következő választásoktól kezdődően a képviselőket és szenátorokat egyéni választókerületekben válasszák meg, kétfordulós többségi választási rendszerben?”

Az államelnök sajtónyilatkozatban fogja elmagyarázni, miért ragaszkodott a népszavazáshoz akkor, amikor a Călin Popescu Tăriceanu bejelentette: a kormány felelősséget vállal a választási törvényjavaslatért, és azt holnap, október 24-én a parlament elé terjesztik.

Băsescu lépésével újabb kavarodást idézhet elő, mivel a kormányfő az ún. vegyes választási rendszerről szóló törvényjavaslatért vállal felelősséget. Az államelnök viszont az egyéni választókerületes voks „tiszta” változatát bocsátotta népszavazásra, mely „a győztes mindent visz” alapon működik.

A dilemma az, hogy az érvényben levő jogszabályok értelmében a népszavazás eredménye pusztán konzultatív, a parlament a törvényhozás folyamatában nem köteles a népakaratot figyelembe venni. Ugyanakkor az államelnök visszaküldheti azt a jogszabályt, melyet kormányzati felelősségvállalással terjesztettek be (felelősségvállaláskor bizalmatlansági indítványt lehet kezdeményezni a kormány ellen, de ha azt nem szavazzák meg, akkor a törvénytervezetet kötelező elfogadni). (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS