2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

56-évforduló Erdélyben: koszorúzás, istentisztelet, fáklyás felvonulás

2007. október 24. 11:00, utolsó frissítés: 11:01

Baróton a posta előtti millecentenáriumi emlékmű 1956-os ágánál szervezett emlékünnepség keretében Benkő Levente történész, újságíró méltatta a forradalom eseményeit. A Baróti Szabó Dávid Középiskola udvarán ünnepi beszédek, szavalatok hangzottak el, leleplezték az egykori négy lázadó lelkű erdővidéki diák, Bíró Benjamin, Józsa Árpád Csaba, Kovács János és Moyses Márton emlékére állított emléktáblát.

Csíkszeredában a helyi önkormányzat, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Csíkszeredai Fiókszervezete, az RMDSZ Csíkszereda Városi Szervezete és a Magyar Köztársaság Csíkszeredai Főkonzulátusa szervezésében a Kalász negyedi temető előtti téren koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést rendeztek. Ezt követte a fáklyás felvonulás.

Kolozsváron fáklyás megemlékezést tartottak a Mátyás-szülőháza előtt, majd a rövid előadás után koszorúzás következett a Házsongárdi temetőben.

Kovásznában a városi művelődési házban az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub Imádkoztam, ha félni kellett című rendezvényére várták az érdeklődőket, az előadás után a résztvevők az 1956-os emlékműnél koszorúztak. A kovásznai Magyar Polgári Szövetség és Székely Nemzeti Tanács az 1956-os forradalom emlékére gyertyás ünnepséget szervezett a központi park 56-os emlékművénél.

Nagyszalontá
n koszorúzással emlékeztek meg a forradalomról a hajdúvárosi temetőkertben, Érmihályfalván is koszorúztak.

Sepsiszentgyörgy
ön a Volt Politikai Foglyok Szövetsége, valamint az Erdélyi ’56-os Bajtársi Társaság tagjai az elhunyt bajtársakra emlékeztek. Később az Erzsébet parki kopjafánál, majd az 1956-os emlékparkban, a tavaly felszentelt emlékoszlopnál helyezték el a kegyelet koszorúit.

Snagovban Markó Béla RMDSZ-elnök Terényi Jánossal, Magyarország bukaresti nagykövetével közösen megkoszorúzta Nagy Imre snagovi emlékművét.

Szovátán a polgármesteri hivatal gyűléstermében a Bernády György Közművelődési Egylet szervezett megemlékezést. Szatmárnémetiben az RMDSZ-székházban a Szent István Kör rendezett előadást. Székelyhídon ökumenikus istentisztelet volt a római katolikus templomban, a volt Stubenberg-kastély udvarán ünnepi műsort adtak, majd gyertyás felvonulást tartottak. (mti)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS