2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Lemondott a BCR ügyvezető elnöke

2007. október 24. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Nyolcévnyi tevékenység után tegnap lemondott hivataláról Nicolae Dănilă, a Román Kereskedelmi Bank (BCR) ügyvezető elnöke - írja a Krónika. Dănilă döntése meglepte a legnagyobb romániai kereskedelmi pénzintézet új tulajdonosait, az Erste-csoport képviselőit is.

A leköszönt elnök egyike volt azoknak, akiknek irányítása alatt jött létre a legfontosabb belföldi pénzügyi csoportként nyilvántartott BCR, és szintén az ő irányítása alttm 2006-ban került sor az 1990-ben létrehozott bank privatizálására, amely Románia, valamint Közép- és Kelet-Európa közelmúltban végrehajtott legnagyobb összegű magánosításának tekinthető. A BCR részvényeinek 69%-át az osztrák Erste Group vette át, 25%-os részesedést szerezve ezáltal a romániai bankpiacon.

A volt elnök nem részletezte lemondásának okait, mindössze annyit nyilatkozott, hogy a bank többségi tulajdonosával született közös megegyezés alapján távozik december 1-jétől. Helyére Manfred Wimmer, a bank vezetőtanácsának alelnöke kerül. Az 51 éves Wimmer vezette az Erste-csoport küldöttségét a privatizációs tárgyalások során, illetve jelenleg a csoporthoz való csatlakozás felelőse a BCR-nél.

Andreas Treichl, az Erste ügyvezető elnöke szerint Wimmer a legmegfelelőbb a tisztség betöltésére, lévén, hogy mind az Erste, mind a csoport romániai tevékenységével tisztában van. Ezáltal könnyedén átsegítheti a bankot az Erste-csoporthoz való csatlakozás esetleges nehézségein – tette hozzá Treichl. Dănilă a második BCR-vezetőségi tag, aki lemond, miután Dan Bunea ügyvezető alelnök még augusztusban távozott. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS