2020. május 28. csütörtökEmil, Csanád
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Năstase és a Tamara nagynéni öröksége: ismét a javából

2007. október 24. 12:18, utolsó frissítés: 12:29

Elképzelhető, hogy kiegészítésre, illetve új vizsgálat lefolytatására kötelezi a legfelsőbb bíróság (ICCJ) a korrupcióellenes ügyészséget (DNA) Adrian Năstase exminiszterelnök öröksége témában, vagyis az ún. Tamara nagynéni ügyben.

Năstase ügyvédjének, Gheorghe Diaconescunak az az álláspontja, hogy mivel védencét miniszterelnöki minőségében vádolják korrupcióval, ellene csak akkor indulhat bűnvádi eljárás, hogyha ezt engedélyezi az ilyen ügyben illetékes államfői különbizottság, melynek elvileg az a feladata, hogy a kormánytagokat védje az alaptalan feljelentések, vádak ellen. A kérdést a miniszteri felelősségről szóló törvény 3. fejezete szabályozza.

Hogyha a legfelsőbb bíróság helyt ad az ügyvéd kérelmének, a Năstase-ügy lesz a negyedik nagykorrupciós eset, melyben az ICCJ vagy más törvényszék a vizsgálatok újbóli lefolytatására kötelezi az ügyészséget.

Az első hasonló történet Năstase házfelújítása ("Zambaccian-ügy"), a második Dinu Patriciu olajmágnás adóügyei ("Rompetrol-dosszié"), a harmadik George Copos volt kormányfőhelyettes és az állami lottótársaság inganügylete ("Lottótársaság"-ügy).

A DNA szerint Năstase lefizette a pénzmosás elleni hatóság (ONPCSB) akkori vezetőjét, Ioan Melinescut annak érdekében, hogy ne induljon vizsgálat családja hirtelen meggazdagodása miatt. A volt kormányfőt csúszópénzadással, Melinescut kenőpénz elfogadásával, okirathamisítással és okiratok törvénytelen megsemmisítésével, valamint bizalmas információk kiszivárogtatásával vádolják. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS