2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmánybírósághoz fordul a PRM a választásireform-népszavazás miatt

2007. október 24. 12:53, utolsó frissítés: 13:37

Törvénytelennek tartja azt, ahogyan Băsescu államfő kiírta a választási reformról szóló népszavazást, így a Nagy-Románia Párt (PRM) az alkotmánybírósághoz fordul – jelentette be közleményben Corneliu Vadim Tudor. A pártelnök azt kifogásolja, hogy az elnöki rendelet nem pontosítja a referendum időpontját, ez pedig ellentétes a népszavazásokról szóló, 2000/3-as törvénnyel.

Az államfő kedd este, 18.30 óra körül írta alá a népszavazásról szóló elnöki rendeletet, mely szerint az europarlamenti választások időpontjában a választók arról is véleményt mondhatnak, akarják-e, hogy ezentúl a parlament tagjait egyéni választókerületekben induló egyéni jelöltjek közül, kétfordulós rendszerben válasszák-e meg. Băsescu a dokumentumban valóban nem adta meg dátumszerűen a népszavazás időpontját.

A hiányosság oka az, hogy még elnöki kihirdetésre vár az a parlamentben már elfogadott törvénymódosítás, mely kimondja: a választások elhalaszthatók, ha az államfő pont arra a napra ír ki népszavazást. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS