2019. aug. 24. szombatBertalan
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Radikálisan csökkentené a parlament létszámát a kormány

2007. október 24. 15:37, utolsó frissítés: 15:54

Olyan formában vállal felelősséget a választási reformért a kormány október 29-én a parlamentben, ahogyan az egyéni választókerületes szavazási rendszer bevezetését eredetileg a Pro Democraţia közéleti monitoring-szervezet javasolta. Erről szokásos szerdai ülésén döntött a kabinet.

A reformcsomag egyik lényegi eleme, hogy a kormány lényegesen csökkentené a képviselők, szenátorok létszámát, eszerint egy képviselői mandátum 79 ezer szavazati joggal rendelkező, egy szenátori mandátum 170 ezer szavazati joggal rendelkező polgár után járna. 2004-es adatok szerint a választópolgárok létszáma 18 millió 449 ezer: eszerint az új törvényhozásban


mintegy 233 képviselő és 108 szenátor ülne.


Jelenleg a képviselőháznak 332, a szenátusnak 137 politikus a tagja. Amennyiben a tervezetet elfogadja a parlament, a jövő őszi parlamenti választások már az átalakított rendszer szerint szerveződnének. További változás lenne, hogy voksolni kizárólag az állandó lakcímet is feltüntető szavazókártyával lehetne, melyet a személyi igazolványok mellékleteként bocsát ki a lakosságnyilvántartó.

Tăriceanu kormányfő indoklása szerint kétségtelen, hogy a választók az eddigi listás rendszerrel szemben egyéniben induló képviselőket, szenátorokat akarnak. De mivel a parlament – magyarázta a miniszterelnök – nem a kívánatos ritmusban foglalkozott a választási reformmal, így a kormány felelősséget vállal a törvénymódosító csomagért.

Ez esetben a parlament bizalmatlansági indítványt nyújthat be a kormány ellen. Ha ez nem történik meg, illetve az indítvány leszavazzák, a kabinet a helyén marad, és a törvény automatikusan, érdemi vita nélkül elfogadottnak tekintendő. A parlamenti tagok módosító indítványaikat a kormánynak juttathatják el, mely még a felelősségvállalás procedúrája előtt beillesztheti azokat a tervezetbe.

A kormány máris benyújtotta a reformcsomagot a parlamentnek, és a két házbizottság hétfőre, azaz október 29-re hívta össze a képviselőház és a szenátus együttes ülését. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS