2019. május 22. szerdaJúlia, Rita
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Erdélyi autópálya: egyszerűen nem tudni, mekkora lesz a számla

2007. október 24. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Azért kerül majd többe az észak-erdélyi autópálya megépítése, mert a projektbe 2003-ban belevágó Năstase-kormány nem készíttetett átfogó megvalósíthatósági tanulmányt a sztrádáról. Jelenleg egyszerűen nem lehet megmondani, mennyibe fog kerülni az autópálya, ismerte el Ludovic Orban szállítási miniszter, miután szerdán a Bechtel képviselőivel tárgyalt.

Az országos útkezelő vállalat (CNADN) igazgatója, Mihai Grecu beszámolója szerint a sztrádaépítés viszonylag gyorsan zajlik: a 415 kilométeres nyomvonalból a Torda környéki szakasz 37 százalékban elkészült. A Bechtel a bejelentés szerint az első 40 kilométerrel teljes mértékben 2008 októberében készül el: akkortól Aranyosgyéres és Kolozsvár nyugati külterületei között, 54 kilométeren lehet autópályán közlekedni.

Grecu arról is beszámolt, hogy e hét elején aláírták a szerződést a Brassó-Fogaras szakaszt tervező vállalattal.

Jelenleg a Bechtel az Aranyosgyéres-Kolozsvár, illetve a Berettyószéplak és a borsi határátkelő közti 64 km-es szakaszon dolgozik. A sztráda nyomvonalán 267 hidat és völgyhidat kell felépíteni, összesen 55,4 km-es hosszban, továbbá 94 felüljárót, 58 átjárót és 18 közúti csomópontot. A munkálatokhoz körülbelül 3000 hektárnyi telket kelltt kisajátítani.

A sztráda Brassót köti össze Fogarason, Segesváron, Marosvásárhelyen és Kolozsváron keresztül Nagyváraddal. A megépítéséről szóló szerződést a CNADNR 2003 decemberében írta alá az amerikai építőipari nagyvállalattal. A megbízási szerződés 2006 februári újratárgyalása nyomán a teljes átadás időpontja 2012 decemberéről egy évvel kitolódott. Eredetileg az építkezés összköltségét 2,24 milliárd euróra becsülték. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS