2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Büntetőjogi keresetet nyújtott be a PRM Markó ellen

2007. október 25. 10:40, utolsó frissítés: 10:40

Az alkotmányos rend veszélyeztetése miatt büntetőjogi keresetet nyújtott be Románia főügyészénél a Nagy-Románia Párt (PRM) Markó Béla, az RMDSZ elnöke ellen – jelentette be szerdán Lucian Bolcaş parlamenti képviselő, a PRM alelnöke.

A PRM törvényhozója elmondta: a kereset benyújtását Markó szombati marosvásárhelyi beszédével indokolták. Az RMDSZ európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén Markó megismételte azt, amit egy nappal korábban Csíkszeredában is elmondott. Azt hangoztatta, hogy a romániai magyarságnak vissza kell szereznie az 1918-19-ben elvesztett hont, azaz anyagi javait, a jogait, a méltóságérzetét és az együttlétet a magyar nemzettel.

Bolcaş szerint Markó beszéde bujtogató jellegű, amivel állítása szerint az RMDSZ elnökének az volt a szándéka, hogy megteremtse "a román egységes nemzetállam ellen irányuló ellenséges akciók" előfeltételeit. A román sajtó is élesen bírálta az RMDSZ elnökét, azt rótták fel neki, hogy ismét Székelyföld területi autonómiája mellett tört lándzsát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS