2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Börtön jár az újságíróknak lehallgatási anyagok közléséért

2007. október 26. 10:30, utolsó frissítés: 10:57

Akár hét év börtönnel is büntethetőek a büntető törvénykönyv (btk.) legújabb módosításai alapján azok az újságírók, akik köztisztséget viselő vagy magánszemélyekről közölnek lehallgatásoknak minősülő video- és hangfelvételeket.

További módosítás, hogy a bűnvádi eljárás alá helyezett személy ellen a nyomozás az ügyvéd kérésére megszakítható. Jelentős módosításnak számít továbbá, hogy nyomozás során kizárólag bírói engedéllyel hallgathatóak le a köztisztviselők, illetve nem számítanak érvényes bizonyítéknak a bírói felhatalmazás nélkül végzett lehallgatások.

Eltörölték emellett azt a 48 órás időszakot is, mely során az ügyész, különleges esetekben bírói engedély nélkül elrendelhette a gyanúsítottak lehallgatását.

A btk. módosításait sürgősségi kormányrendeletben fogadtatta el a kormány, a képviselők kedden szavazták meg a módosításokat.

A jelenlegi rendelkezéseket a törvényhozás annak nyomán fogadta el, hogy nemrégiben a sajtó videofelvételeket közölt Decebal Traian Remeş volt mezőgazdasági miniszter és Ioan Avram Mureşan volt tisztségviselő beszélgetéséről, melyen az látható, hogy Remeş egy borítékot vesz át Mureşantól. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vádja szerint a borítékban 15 ezer euró volt. A botrány nyomán a vád alá helyezett mezőgazdasági miniszter lemondott. (newsin)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS