2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem gyűlt össze elég aláírás a Bolyai visszaállítására az EP-ben

2007. október 26. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

A Bolyai Tudományegyetem visszaállításáról szóló írásbeli nyilatkozat nem vált az Európai Parlament (EP) hivatalos álláspontjává, mert a szükséges 393 aláírás helyett csak 172 európai parlamenti képviselő írta alá az RMDSZ három képviselője által megfogalmazott dokumentumot. Az EP honlapja szerint október 25-én éjfélkor járt le az aláírások regisztrálásának határideje.

Kónya Hamar Sándor RMDSZ-es EP-képviselő a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta: nem érzi kudarcnak a próbálkozást, ugyanis a hasonló dokumentumok 85 százalékára kevesebb mint ötven aláírás kerül. Úgy vélte, az akció mindenképpen jó alkalom volt arra, hogy tájékoztassák az EP-képviselőket a romániai magyar felsőoktatás helyzetéről.

Kónya szerint szinte valamennyi ország képviselői között akadt, aki kézjegyével látta el a nyilatkozatot. Az aláírók között van a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) díszdoktori címével kitüntetett Bronislaw Geremek lengyel liberális képviselő, volt külügyminiszter és Josep Borell, az EP volt elnöke is.

Moldován Árpád Zsolt, a romániai magyar EP-képviselő asszisztense az MTI-nek csütörtökön elmondta: szép eredménynek számít ennyi aláírás összegyűjtése, tekintettel arra, hogy hatalmas román ellenlobbival szemben kellett dolgoznia a mindössze négy-ötfős magyar csapatnak.

A dokumentum elítéli a mindenkori román kormánynak a magyar tannyelvű állami egyetemmel kapcsolatos elutasító és diszkriminatív magatartását. Kéri az Európai Bizottságot és az Európai Tanácsot, hogy indítsák el a jogi eljárásokat, amelyek rábírják Romániát vállalt kötelezettségei betartására, a Bolyai állami magyar tudományegyetem újraindítására. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS