2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EP-ben is téma a cianidos kitermelés

2007. október 26. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

Csak az EP-választások és a referendum után tárgyalják meg a képviselőházban az Eckstein-Kovács Péter és Gheorghe Funar szenátorok által benyújtott, a ciános kitermelési technikát tiltó törvénytervezetet – számolt be az RMDSZ szenátora mai sajtótájékoztatóján.

Eckstein ugyanakkor elmondta: az Európai Parlamentben is napirenden szerepel a téma, egyelőre 40 támogató aláírást sikerült összegyűjteniük az EP-képviselőktől. A szenátor a november 8-i, brüsszeli közmeghallgatástól vár előrelépést, ahol az uniós tisztviselőkkel ismertetik a tényeket. Ahhoz, hogy a cianidos bányászat betiltásáról szóló dokumentum az Európai Parlament hivatalos álláspontjává váljon, 393 aláírásra van szükség.

Közben a Meridian szakszervezet beadványban kérte a Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT), hogy foglaljon állást a tervezettel kapcsolatban. Eckstein egyértelmű diverziónak minősítette a Meridian beadványát. Nem urániumbányáról van szó, hogy nemzetbiztonsági kérdést kellene csinálni belőle – fogalmazott a szenátor, aki reméli, hogy a CSAT úgy dönt, nem kompetens a kérdésben. (tudosítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS