2020. július 14. keddÖrs, Stella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Markó: a népszavazás felborítja a kampány menetét!

2007. október 26. 16:32, utolsó frissítés: 16:34

“Azt reméltem, hogy a pártok legalább a hivatalos kampányidőszakban programokat versenyeztetnek és európai témákat részesítenek előnyben, ezzel szemben az egyéni kerületekről szóló népszavazás rászervezése az EP-választásokra azt eredményezi, hogy európai uniós programokról és tervekről megintcsak nem fogunk beszélni” – fejtette ki Markó Béla, RMDSZ-elnök mai sajtótájékoztatóján.

"Az RMDSZ álláspontja kezdettől fogva tiszta volt ebben a kérdésben, az alakulat mindig is a jelenlegi, arányos választási rendszert részesítette előnyben, az egyéni választókerületek bevezetésével szemben, de ha már a teljes politikai osztály választási reformot akart az RMDSZ is hajlott a kompromisszumra, Traian Băsescu államfő javaslatával viszont túllőtt a célon" – magyarázta a párt vezetője. Rámutatott: ha a parlament valóban az államfő által javasolt, kétfordulós egyéni választókerületes választási rendszert fogadja el, a romániai magyarság jelenlegi 6,5 százalékos mandátumaránya a törvényhozásban jelentősen megcsonkulna.

Markó szerint néhány naiv politikai szereplő nem vette észre, hogy a választási reform nem a politikai gyakorlat minőségének javítását célozza, hanem pár politikai versenytárs perifériára szorítását. “Azoknak akik kétpárti parlament létrehozását követik, vagyis a jelenleg legnépszerűbb Demokrata Pártnak (PD) fel kellene mérni, hogy később is abszolút többséget tudna szerezni a választások során” – figyelmeztetett Markó. (tudosítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS