2019. május 26. vasárnapFülöp, Evelin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az EU a tervezett széndioxid-kibocsátási kvóta csökkentésére kötelezi Romániát és Bulgáriát

2007. október 27. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

Az Európai Bizottság pénteki bejelentése szerint elfogadta az új uniós tag Bulgária és Románia 2008-2012-es időszakra szóló széndioxid-kibocsátási tervét, de annak keretében a tervezett szennyezés jelentős csökkentésére kötelezte mindkét országot.

Bulgária számára a széndioxid-kibocsátási limitet évi 42,3 millió tonnában, Románia számára 75,9 millió tonnában határozták meg - közölte a bizottság. Ez 37,4, illetve 20,7 százalékos kvótacsökkentést jelent a két ország által kért szintekhez képest.

Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos már korábban jelezte, hogy ezúttal Brüsszel nagyon szigorúan felülvizsgálja a tagországok kért kvótáit. Néhány tagállam kivételével mindegyik tervet csökkentett mennyiséggel hagyta jóvá a bizottság: Magyarországnak például a kértnél 12,4 százalékkal alacsonyabb mennyiségű, 26,9 millió tonnának megfelelő széndioxid-kibocsátási egység kiosztását engedélyezték.

Brüsszel a bizottság fogalmazása szerint "minden erejével azon van, hogy a kibocsátáskereskedelmi rendszer sikeres fegyvernek bizonyuljon az éghajlatváltozás elleni harcban". Arra is ügyel ugyanakkor, hogy "érvényesüljön a tagállamok közötti egyenlő elbánás elve".

Dimasz szóvivője pénteken közölte, hogy az EU teljes kibocsátási plafonja az időszakra 2,08 milliárd tonna lesz. Ez azt is jelenti, hogy az összes tervezett szintet tíz százalékkal csökkentették már a tervek jóváhagyásakor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS