2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ma mutatja be választási törvénytervezetét a kabinet

2007. október 29. 10:35, utolsó frissítés: 17:56

Ma, azaz október 29-én terjeszti be kormányzati felelősségvállalással a törvényhozásban, az egyéni választókerületek bevezetéséről szóló választási törvénytervezetét a kabinet.

A bemutatásra kerülő törvénytervezetre a pártok szombat délutánig nyújthatták be módosító javaslataikat. A határidő lezártáig összesen 172 módosító javaslatot iktattak, 59-et a szenátusban, 113-at pedig a képviselőházban. A legtöbb javaslatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselői nyújtották be, összesen 115-öt. A többi előterjesztés a Konzervatív Párt (PC), az RMDSZ, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a kisebbségek képviselőinek csoportjától érkezett.

A szociáldemokraták előterjesztései között található az a javaslat, miszerint a szenátus tagjait kizárólag egyéni választókerületes, míg a képviselőket vegyes rendszer alapján kellene megválasztani. Doru Ioan Tărăcilă PSD-s szenátor, a javaslat kezdeményezője szerint, a képviselőházi mandátumok felét egyéni választókerületes szavazási rendszer szerint töltenék be. A többi mandátumot a választásokon elért helyezésük alapján kapnák meg a pártok. A PSD másik javaslata a megyei tanácselnökök megválasztására vonatkozik, akiket az alakulat ugyancsak egyéni választókerületes rendszerben választatna meg.

A PC egyik javaslata szerint a Hargita és Kovászna megyei románságnak alanyi jogon egy képviselői mandátum járna a törvényhozásban. Az RMDSZ az egyéni választókerületek kijelölésével és kompenzációs eljárással kapcsolatos javaslatokat nyújtott be, mely az arányos képviselet megtartását követi.

A pártok előterjesztéseit a kormány figyelembe veheti, viszont az alkotmány értelmében nem köteles beépíteni a szövegbe. Mihai Voicu, a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter tegnap kijelentette: a kabinet legkésőbb ma délig elemzi a javaslatokat.

A tervezet ismertetését követően a politikai pártok három napon belül bizalmatlansági indítványt nyújthatnak be a kabinet ellen, amennyiben a törvénnyel nem értenek egyet. Ha ez mégsem következik be, a törvény elfogadottnak minősül. Bizalmatlansági indítvány beterjesztése esetén november 5-én mutatják be a parlamentben a dokumentum szövegét, három napra rá pedig, vagyis november 8-án a törvényhozás vitatkozik, illetve szavazni fog arról. (krónika)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS