2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Alkotmányellenes Funar áttelepítési javaslata

2007. október 29. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Ellentmond az alkotmány szabad gondolkodásra és véleménynyilvánításra vonatkozó előírásainak, Gheorghe Funar nagy-romániás szenátor törvényjavaslata, miszerint minden romániai magyarnak, aki nem ismeri el az 1918-as egyesülést ezer eurót, az áttelepítési költségek fedezését és az itthagyott ingatlanért járó kártérítést kellene juttatnia az államnak és át kellene telepítenie őket Magyarországra – vélte Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke.

Asztalos szerint, ha figyelembe vesszük az 1918-as egyesülés dokumentumába foglaltakat éppen Funarnak kellene beállni elsőként a pénztár előtti sorba, tekintettel, hogy az egyesülési szerződésben külön kitétel rendelkezett arról, hogy elismerik a kisebbségek identitását, és biztosítják számukra az anyanyelvi oktatást. „A törvénytervezet hamis hazafiasságról tesz tanúbizonyságot, s ellentmond az alkotmány szabad gondolkodásra és véleménynyilvánításra vonatkozó elõírásainak” – hangoztatta Asztalos.

A benyújtott jogszabálytervezet kapcsán az egykori kolozsvári polgármester korábban elmondta: minden olyan romániai magyarra vonatkozna, aki nem ismeri el Románia Erdéllyel való egyesülését. „Figyelembe vettem egyes romániai magyarok honfoglalási szándékát, akik nem ismerik el az 1918-as egyesülést, illetve az egységes román nemzetállamot” – nyilatkozott Funar utalva arra, hogy az RMDSZ európai parlamenti választási kampányának jelszava az „Új honfoglalás”. (krónika/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS