2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Kónya: elbukott, de nem volt hiábavaló a Bolyai Egyetemért folytatott aláírásgyűjtő akció

2007. október 29. 14:59, utolsó frissítés: 18:39

Nem vált az Európai Parlament (EP) hivatalos állásfoglalásává a Bolyai Egyetem ügyében bejegyeztetett írásbeli nyilatkozat, mégsem volt hiábavaló az önálló intézmény visszaállításáért indított aláírásgyűjtő akció, mivel jelzésértékű volt az EP-n belül az egyetemért folytatott közösségi küzdelemben – értékelte Kónya-Hamar Sándor, EP-képviselő, az aláírásgyűjtés elindítója 2007. október 27-i hivatalos közleményében.

A képviselő szerint az aláírásgyűjtés egyrészt alkalmat nyújtott az anyanyelvű felsőoktatásról való érdembeli, részletes tájékoztatásra, és sajátos módon felmérte, mekkora horderejű az ügy európai visszahangja.

Az RMDSZ EP-képviselője közleményében hangsúlyozza: az egyetem visszaállításáról szóló dokumentumot alá nem író képviselők, tartózkodásukkal államaik politikai helyzetét, saját kisebbségeikhez való viszonyukat képezték le.

Mint Kónya arról beszámolt, a magyar kérdésekben egyébként szolidáris finn-ugor EP-képviselők zöme meglepő módon elhatárolódott az ügytől, mivel a dokumentum "új" kisebbségeik nevelés-és oktatásügyi követeléseire teremthetett volna precedenst. A britek és dánok általában a máskultúrájúak önálló iskola-követeléseit nem akarták az ügy által felerősíteni, míg a svédek döntő többsége – elmondásuk szerint – elvből nem támogattak semmilyen írásbeli nyilatkozatot, de magát a tevékenységi formát is megkérdőjelezték.

Az elvárásokkal ellentétben a kisebbségi kultúrák bátorításától hagyományosan elzárkózó államok képviselői, így a görögök, franciák, szlovákok és román képviselők is aláírták a nyilatkozatot.

A Bolyai Egyetem ügyében szervezett közmeghallgatásról a képviselő megjegyzi, a szakmai beszélgetésekből három nyelvű (angol, magyar és román) kiadvány készül, mely hivatkozási alapot teremthet a romániai magyar közösség egyetem-ügyének rendezésére. Ennek egy példányát mihamarabb eljuttatja az önálló anyanyelvű állami egyetem ügyét aláírásukkal támogató európai parlamenti képviselőknek. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS