2019. december 9. hétfőNatália
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Bemutatta választási törvénytervezetét a kormány

2007. október 29. 18:34, utolsó frissítés: 2007. október 30. 10:04

Bemutatta a parlamentben ma délután az egyéni választókerületekről szóló törvénytervezetét a kabinet. A törvénytervezetért a kabinet október 22-én vállalt felelősséget. Az egyéni választókerületek bevezetését tartalmazó végleges változatában nem szerepelnek az RMDSZ által benyújtott jelentősebb módosító javaslatok, így az egyéni választókörzetek kialakítására vonatkozó javaslat sem – számolt be a Transindexnek Márton Árpád, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, választási szakbizottsági tag.

A honatya elmondta: a párt módosító javaslatai közül csupán technikai jellegű kezdeményezéseket fogadott el a kabinet, például a jelöltek elő-és utónevének szavazólapon való megjelenítési sorrendjére vonatkozót, a tévedések elkerülése érdekében.

Ha a kormány által előterjesztett változat lép érvénybe, megtörténhet, hogy az RMDSZ eddigi mandátumaránya nem változik, de az is lehetséges, hogy a választói magatartás megváltozásának hatására a párt veszíthet eddigi szavazat-és mandátumrészesedéséből – ecsetelte a lehetőségeket a politikus.

A mandátumarány apropóján Márton hangsúlyozta: elméletileg több forgatókönyv is érvényesülhet, szóba jöhet egy olyan, amikor a párt 9 szenátori és 20-21 képviselői helyet szerez, megtörténhet viszont, hogy csak 6 szenátori és 16 képviselői helyet szerez magának.

A kormány által elfogadott változatban többek között szerepel a PSD módosító javaslata is, mely szerint a tanácselnököket a polgármesterekhez hasonló módon egyéni választókerületeken választják meg. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS