2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Magyar templomgyújtogatókkal riogat a PSD

2007. október 30. 15:38, utolsó frissítés: 15:38

Templomgyújtogatási akcióval riogatott Cristian Diaconescu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke. Nyilatkozata, hogy a múlt hét elején „szélsőséges magyarok” felgyújtották a békéscsabai ortodox templomot, durva félretájékoztatásnak bizonyult – írja a Krónika.

A politikus, aki Adrian Nastase kormányában a külügyi államtitkári és az igazságügyi miniszteri posztot is betöltötte – a hétvégén Aradon elmondta: a bukaresti és budapesti kormánynak sürgősen és erélyesen el kell ítélnie az incidenst.

A Krónika kiderítette: a PSD-s politikus állítása nem felel meg a valóságnak. A békéscsabai ortodox templomot július 20-án valóban megrongálták, három nappal később pedig a templom belsejét felgyújtották, ekkor kétmillió forintos kár keletkezett – derül ki a lapból.

A nyomozás során a békéscsabai rendőrség rövid időn belül őrizetbe vette az elkövetőt, akiről kiderült, hogy elmezavarban szenved. A kegyeletsértést Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere elítélte, a magyar kormány pedig egymillió forintos támogatást utalt ki a templom felújítására. Ireny Comaroschi, Románia budapesti nagykövete üzenetértékűnek nevezte a gesztust – írja a Krónika.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztje a Krónikának megerősítette, hogy a békéscsabai ortodox templomnál a napokban nem történt incidens. (krónika, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS