2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5 milliárd eurós lesz az idei román-magyar árucsereforgalom

2007. október 30. 19:08, utolsó frissítés: 19:08

Ebben az évben a magyar-román kétoldalú árucsereforgalom értéke várhatóan eléri az 5 milliárd eurót – jelentette ki Ovidiu Silaghi román kis- és középvállalkozásokért, kereskedelemért, idegenforgalomért és szabadfoglalkozásokért felelős miniszter kedden Budapesten.

A magyar-román gazdasági kormányközi vegyesbizottság budapesti ülését követő sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy a megbeszélések a várhatóan novemberben Nagyszebenben sorra kerülő magyar-román együttes kormányülés előkészítését szolgálták.

A kereskedelmi forgalom jelentős emelkedésével ebben az évben egyetértett Gilyán György, a magyar miniszterelnöki hivatal államtitkára is, aki a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: reális cél a magyar-román kétoldalú árucsereforgalom 4,5-5 milliárd euróra növekedése. Vagyis várhatóan megduplázódik a forgalom az idén tavalyhoz képest.

A román miniszter szerint a két ország gazdasági kapcsolatai jól fejlődnek. Ovidiu Silaghi elsősorban az infrastruktúra területén lát kétoldalú fejlesztési lehetőségeket, továbbá a határ menti térségek közös tevékenységének összehangolását szorgalmazta. Gilyán a közép-kelet-európai gazdasági együttműködés motorjának nevezte a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat.

Románia Magyarország 10. külkereskedelmi partnere. Románia EU- csatlakozása pedig új lendületet adott a forgalom bővülésének. A kétoldalú áruforgalom volumene az idei év első 7 havi statisztikai adatai alapján elérte a 2,57 milliárd eurót, ami 28 százalékos növekedését jelent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A magyar kivitel értéke a jelzett időszakban 1,64 milliárd euró volt, 31 százalékkal több az előzőm év hasonló időszakához képest. A Romániából Magyarországra érkező import 930 millió euró volt, ez 21 százalékos bővülés a múlt év hasonló időszakához viszonyítva.

A magyar eredetű vegyesvállalati formában megvalósított tőkebefektetések összértéke ez év augusztus végéig elérte a 350 millió eurót. Az újra befektetett nyereséggel és a végrehajtott tőkeemeléseket is figyelembe véve a magyar tőkekivitel értéke már túllépte az 1 milliárd eurót.

A gazdasági együttműködésben a két fél elsősorban az energetikában, a közlekedésben, a kis- és középvállalati szektorban, valamint az informatikában lát jó együttműködési lehetőséget.

Az MTI kérdésére válaszolva, hogy a testületi ülésen szóba került-e Verespatak ügye Ovidiu Silaghi elmondta, hogy a megbeszélésen ő maga hozta szóba a verespataki problémakört, amelynek megoldása szerinte jó úton halad. Gilyán György hozzátette: a magyar fél örömmel és megnyugvással veszi tudomásul, hogy Romániában az EU- követelmények betartásával kívánják lefolytatni az engedélyezési eljárást a hatóságok. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS