2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Év végéig eltörölheti Ukrajna a román állampolgárok vízumkötelezettségét

2007. október 31. 10:04, utolsó frissítés: 11:55

Ukrajna nem ellenzi a román állampolgárok vízummentes beutazását – jelentette ki kedden Bukarestben Viktor Juscsenko ukrán államfő azt követően, hogy Traian Băsescuval találkozott.

Az ukrán államfő látogatása során találkozik Călin Popescu Tăriceanu miniszterelnökkel, a parlament és a szenátus házelnökeivel, illetve Daniel ortodox pátriárkával is. A látogatás alkalmából összeültek a két ország elnöki hivatalai által létrehozott különleges bizottságok is, amelyek a vitás kérdések rendezésére hivatottak.

Mindkét államfő részt vett a bizottsági ülésen, amelynek egyik feladata, hogy rendezze a két ország közötti konfliktust a Fekete-tenger északnyugati szegletében lévő kontinentális talapzat megosztásával kapcsolatosan. Ez azért fontos mindkét fél számára, mert szakértői becslések szerint a talapzat és a fölötte található Kígyók szigete ötmilliárd dollárt érő földgáz- és kőolajtartalékot rejteget, nem mindegy tehát, hogy kié lesz a kiaknázás joga.

Juscsenko a sajtó előtt elmondta: szerinte tévesen értelmezték egyik korábbi nyilatkozatát, azaz Kijev a Fekete-tenger kontinentális talapzatának nem a Románia által is igényelt részén akar olajat kitermelni, hanem a Kercsi szoros területéről.

A másik vitás ügy a Duna-Fekete-tenger csatorna (Bisztroje-csatorna), amelynek megépítése a román fél szerint a nemzetközi környezetvédelmi ESPO egyezmény megsértését jelenti, és károsítaná a Duna-delta egyedi élővilágát. Juscsenko hangsúlyozta, hogy minden ország szuverenitásának része, hogy eldöntse, milyen fejlesztési terveket indít. Ugyanakkor elismerte, hogy hasonló tervek esetében figyelembe kell venni a nemzetközi ESPO-egyezmény kötelezettségeit.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a román állampolgárok vízummentes beutazása Ukrajnába gyakorlatilag megoldott kérdésnek tekinthető, hiszen folyamatban van a törvényes keret kidolgozása, és már csak "technikai részleteket" kell megoldani. Szerinte az év végéig eltörölhetik a vízumkötelezettséget. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS