2019. július 22. hétfőMagdolna
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csak 2014-ben vezetheti be az eurót Románia és Magyarország?

2007. október 31. 11:48, utolsó frissítés: 12:01

Románia Magyarországgal együtt a kelet-európai EU-tagországok közül utolsóként, csak 2014-ben vezetheti be az eurót – derül ki a Reuters legújabb elemzői körkérdéséből. A 33 pénzügyi elemző és tanácsadó véleményén alapuló felmérés csupán három kérdésben módosította a fél évvel ezelőtti előrejelzést.

A szakértők ugyanis most úgy látják, hogy Észtország és Litvánia egy évvel később, 2011-ben vezeti be a közös valutát, míg Bulgária nem jövőre, hanem csak 2009-ben lép be az euró előszobájának tekintett ERM II. árfolyam-mechanizmusba, ahol a nemzeti valuta árfolyama legalább két évig csak meghatározott mértékben térhet el az euróétól.

Az elemzők továbbra is úgy látják, hogy Szlovákia – az idén eurózóna-taggá váló Szlovénia után második kelet-európai tagállamként – 2009-ben bevezetheti a közös fizetőeszközt. Cseh- és Lengyelország esetében is változatlan a 2012-es előrejelzés. A szakértők szerint az utóbbi két tagállam és Magyarország esetében leginkább az államháztartási hiány mértéke jelenti a bevezetés fő akadályát.

Ezzel szemben a dinamikus GDP-bővülést felmutató balti országokban, illetve Romániában és Bulgáriában az infláció letörése számít a legnagyobb kihívásnak. A várhatóan 2009-ben bekövetkező szlovák pénzcsere, illetve az euróbevezetés szempontjából kedvező lengyel politikai fordulat minden bizonnyal arra ösztönzi majd a térség többi országát, hogy fokozza erőfeszítését az euróbevezetés feltételeinek teljesítésére – idézi a Reuters Simon Quijano-Evanst, az UniCredit elemzőjét. (világgazdaság, reuters)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS