2020. május 27. szerdaHella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vosganian továbbra is csak 2,8 százalékos költségvetési deficitet jósol

2007. november 01. 13:29, utolsó frissítés: 13:41

Az első nyolc hónapot a GDP-hez képest 0,3 százalékos többlettel, az első kilenc hónapot 0,19 százalékos többlettel, az első tíz hónapot valószínűleg egyensúlyban zárja a román államháztartás. Az egész évre várható hiány sem fogja meghaladni a hazai össztermék 1-1,2 százalékát, idézte Varujan Vosganian pénzügyminisztert csütörtökön a Rompres hírügynökség.

A Tăriceanu-kabinet idei hivatalos célja a 2,8 százalékos államháztartási hiány teljesítése, jövőre az elfogadott költségvetési terv szerint ugyanez a GDP 2,7 százaléka lesz. Az EU-beli előírás felső határként 3 százalékos deficitet ír elő.

Az Európai Bizottság (EB) legutóbbi, május elején nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentésében 3,2 százalék körüli államháztartási hiányt jósol az országnak.

A kabinet tavalyra 2,5 százalékos GDP-arányos deficitcélt állított be, miután az eredeti cél a 0,5 százalékos hiány teljesítése volt. A célszámot az év során négyszer emelték, de a januárban Brüsszelbe küldött konvergencia-programban végül csak 2,3 százalékos hiányt jelenthettek 2006-ra, elsősorban az infrastrukturális tervezetek késlekedő megvalósítása miatt. Az EB ezzel szemben csak 1,9 százalékosra tartotta Románia tavalyi költségvetési deficitjét. (mti/rompres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS