2019. július 20. szombatIllés
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Csupán az ingatlanok 8 százalékát biztosítják Romániában

2007. november 02. 10:19, utolsó frissítés: 11:05

Az ország 8,4 millió magáningatlanjának még egy tizede sem biztosított valamiféle természeti katasztrófa ellen – számolt be egy szakmai szeminárium keretében Angela Toncescu, a biztosítások nyilvántartásával foglalkozó bizottság (CSA) elnöke.

A szerv által megrendelt Insomar kutatásban, a megkérdezettek csupán 12,8 százaléka válaszolta azt, hogy magánbiztosítást kötött lakására, 83,5 százalék pedig azt, hogy nem biztosította ingatlanját. Az Insomar felmérésből még kiderül, az interjúalanyok 60,2 százaléka egyetértene azzal, hogy kötelezővé tegyék a természeti katasztrófák elleni ingatlanbiztosításokat. 9,7 százaléka nem értene egyet az ilyen jellegű kötelező bitosításokkal.

A szakember szerint Románia az európai unió más tagállamaihoz képest jóval lemaradottabb az ingatlanbiztosítások megkötése terén. Szerinte a lakosságban az utóbbi időben kezd csak tudatosulni az ingatlanbiztosítások fontossága.

Toncescu az Insomar eredményei apropóján elmondta, a kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a lakosság legnagyobb része üdvözölné a kötelező ingatlanbiztosítások bevezetését, viszont a hatóságok semmilyen tájékoztató, informáló kampányt nem folytatnak ennek érdekében. Ez annál súlyosabb, hogy az ország domborzati adottságaiból fakadóan a lakások fokozottan fenyegetettek árvizek és földrengések által – hívta fel a figyelmet a szakember.

Jelenleg kötelező lakásbiztosításként 10-20 eurót kell befizetnie a lakosságnak, károk esetén a kártérítés legfeljebb 20 ezer euró. (mediafax)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS