2019. július 23. keddLenke
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Veszélyezteti a gazdaságot a bér-és nyugdíjemelés– figyelmeztet Isărescu

2007. november 02. 11:01, utolsó frissítés: 2007. november 05. 10:28

Képtelen elvárás a fizetések és nyugdíjak emelése és az infláció megfékezése egyszerre – utalt Mugur Isărescu jegybank-elnök az állam legutóbbi gazdaságpolitikai lépésire egy pénzügyi előadáson. A BNR-elnök szerint a kormánynak vissza kell fognia a fizetés-és nyugdíjemeléseket ahhoz, hogy fenntartható legyen a gazdasági fejlődés.

Nem lehet egyidejűleg nyugdíjakat és fizetéseket, és társadalmi segélyeket emelni meg adókedvezményeket nyújtani a vállalkozók számára – elsősorban le kell szögezni a gazdaságpolitikai prioritásokat – vélte Isărescu.

Mint mondta, más pénzügyi szakértők már 2005-ben felhívták a Tăriceanu-kabinet figyelmét, nem tanácsos 10 százalékos infláció alatt két fizetési mutatót – egy országos minimálbérre, és egy diplomás végzettek minimálbérére vonatkozót – alkalmazni, ezek ugyanis a gazdasági fejlődést veszélyeztetik. Az ország jelenlegi fizetési mérleghiánya igen magas, ilyen körülmények között a hasonló gazdaságpolitikai lépések megengedhetetlenek, hacsak Románia fent akarja tartani a korábbi kilenc éves gazdasági fejlődést – mutatott rá az ország első számú pénzügyi szakembere.


A jegybank elnöke még leszögezte: a kormánynak mederben kellene tartania a gazdasági deficitet mindaddig, míg a termelés fedezni nem fogja a jövedelmek és infláció közti eltéréseket. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS