2020. június 3. szerdaKlotild
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Vendégmunkás-botrány Rómában: dózerolják a Tor di Quinto-i romatábort

2007. november 03. 10:32, utolsó frissítés: 19:15

Szombat hajnalban megérkezett Olaszországból Bukarestbe az az első négy román állampolgár, akiket a hatóságok kiutasítottak – tudósít a Realitatea hírtévé. Péntek este lépett hatályba ugyanis az a rendelet, miszerint a külföldi bűnelkövetőket az olasz hatóságok automatikusan kiutasíthatják az országból.

Nicolae Romulus Mailat, az a román állampolgár, akit egy 47 éves olasz nő megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak, ötórás kihallgatásán azt vallotta: bár ellopta a nő táskáját, de nem követett el ellene semmiféle erőszakos bűncselekményt.

Az áldozat holttestét felboncolták, hogy megállapítsák: valóban történt-e szexuális erőszak; az eredményekre még várni kell. "Elloptam a táskáját a Tor Di Quinto megállónál. Minden erőszak nélkül, nézzék meg az elemzéseket, minden erőszak nélkül” - nyilatkozta Mailat az olasz sajtónak is.

A Prodi-kabinet október 31-én a Mailat-ügy miatt hozta a bűncselekményeket elkövető bevándorlók kiutasítására hozott rendeletet, amit Giorgio Napolitano elnök azonnal ki is hirdetett. A rendelet egyelőre nem törvényerejű, elsősorban a már valamilyen bűncselekményeket elkövető, nagykorú, valamely EU-tagállamból bevándorló, 10 évnél kevesebb olaszországi tartózkodást igazoló személyeket érinti.

A RAI UNO olasz tévéadó a Tor di Quinto-i romatáborban készített riportot, ahol Mailat is lakott. Az ottlakók felháborodása elsősorban a feltételezett elkövető ellen irányul, hogy miatta nekik is szenvedniük kell. “Négy gyerekem van, itt lakunk, ahol se villany, se víz, se semmi nincs. Tudja, mi a mesterségünk? Lopunk. Én megmondom az igazat. Most próbálunk megváltozni, iskolába küldtem a gyerekeket” - meséli egy asszony. Az ottlakók kilátásai azonban egyre sötétebbek, miután péntek reggel a hatóságok megkezdték a tábor felszámolását. A kartonpapírból készült sátrakban lakók többsége guberálásból él, mások dolgozni járnak. (realitatea tv)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS