2019. október 14. hétfőHelén
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Felmérik az Olaszországban elhagyott romániai gyerekek helyzetét

2007. november 03. 12:14, utolsó frissítés: 12:16

Románia és Olaszország együttműködési megállapodást ír alá a román állampolgárságú, de olasz gyermekvédelmi rendszerbe került gyerekek repatriálásáról. A gyerekek egy része a családjával vagy más kísérővel érkezett Olaszországba, de fennáll a gyanú, hogy közülük többen emberkereskedők áldozatai lettek – nyilatkozta a Gândul napilap szerint Mariela Neagu, az Országos Gyermekjogvédelmi Hatóság (ANPDC) államtitkára.

Az olasz gyermekvédelmi szakemberek, illetve segítő szervezetek úgy vélik, több gyereket – egészen fiatal 10-12 évesektől a 15-17 éves kamaszokig – lopásra, koldulásra és prostitúcióra kényszerítettek.

Jelen pillanatban nem tudni, hány romániai gyereket helyeztek el olaszországi gyermekotthonokban, mint ahogy azt is nehéz megbecsülni, hányan élnek az utcán. Torinóban például 150 román állampolgárságú gyerek él különböző központokban – közölték olaszországi illetékesek. Más gyerekek szüleikkel vagy “gondozóikkal” gyakran egy-egy híd alatt, különböző táborokban, kartonból hevenyészett sátrakban laknak.

Az ANPDC és a Save The Children romániai szervezete (Fundaţia Salvaţi Copiii) képviselőiből álló bizottság november folyamán olaszországi gyermekotthonokba látogat el, hogy felmérjék, hány romániai kiskorú van hasonló helyzetben. Az olaszországi román konzulátusok és nagykövetség, az olasz és román hatóságok, civil szervezetek adatbázist hoznak létre az olaszországi, román állampolgárságú kiskorúak helyzetét felmérendő. Ez az első hivatalos kísérlet arra, hogy megoldják a külföldön elhagyott kiskorúak helyzetét. (gândul)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS