2019. július 18. csütörtökFrigyes
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioroianu nem tart koszovói forgatókönyvtől Erdélyben

2007. november 03. 12:26, utolsó frissítés: 12:26

Bukarest nem tart attól, hogy egy Koszovó-típusú forgatókönyv "precedenst teremthet Erdély számára" - jelentette ki a román külügyminiszter, aki szerint sokkal nagyobb az esélye ennek a többségében orosz ajkúak lakta, szakadár moldovai régió, a Dnyeszteren túli terület esetében.

Adrian Cioroianu a francia hírügynökségnek adott, pénteken közölt nyilatkozatában úgy foglalt állást, hogy a Koszovó státusáról szóló tárgyalásoknak a december 10-i határidő után is folytatódniuk kell, ha a felek addig nem jutnak egyezségre.

Amennyiben a többségében albánok lakta dél-szerbiai tartomány egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, Románia nem lesz az első tíz ország között, amelyek elismerik, "és lehet, hogy még a következők között sem" - mondta, emlékeztetve arra, hogy számos állam, köztük Görögország, Spanyolország, Szlovákia és Ciprus is osztja Bukarest fenntartásait.

A miniszter szerint kevés esély van a kitűzött határidő előtt a kompromisszumra, mégis kitartott amellett, hogy "párbeszéd útján kell találni jogi alapot" a vita rendezésére. Sajnálatosnak tartotta, hogy jelenleg nincs európai konszenzus Koszovó ügyében, mondván: a függetlenséget támogató Egyesült Államok és az azt ellenző Oroszország között az Európai Unió olyan benyomást kelt, mintha habozna.

Romániát, amelyet nem csak közös határ, de az ortodox vallás is összeköti Szerbiával, "hagyományai és tapasztalatai azon országok táborában sorakoztatják fel, amelyek úgy vélik, hogy Koszovó függetlenségének kinyilvánítása nem a legjobb megoldás lenne ebben a pillanatban". (MTI/AFP)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS