2019. október 21. hétfőOrsolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Torzítja az EP-kampányt a választási reformról kiírt népszavazás, mondta Winkler Temesváron

2007. november 03. 18:38, utolsó frissítés: 18:38

Sajnálatos, hogy az egyéni választókerületes választásról kiírt referendum nagymértékben torzítja a választási kampány jellegét és az európai témákat. Az RMDSZ olyan fontos kérdésekben kívánja tájékoztatni az erdélyi magyarságot, mint az uniós intézményrendszer felépítése és hatásköre, a döntéshozatal folyamata, a régiók szerepe, az EU-ban ismert és elfogadott autonómiaformák – mondta Winkler Gyula pénteki sajtótájékoztatóján, Temesváron.

A távközlési és informatikai miniszter bemutatta az RMDSZ álláspontját az egyéni választókerületes rendszerrel kapcsolatosan, hangsúlyozva, az arányos képviselet elve nem hiányozhat abból a tervezetformából, melyet az RMDSZ majd elfogad. A kormány által felelősségvállalással a parlament elé terjesztett változat támogatja az RMDSZ elképzeléseit, egyúttal elutasítva az államelnök által javasolt megoldást a választások szabályozására és a parlamenti mandátumok elosztására, amelyről a népszavazás szól.

Winkler különben pénteken a Temes megyei kereskedelmi és iparkamara szervezte szemináriumon vet részt, ahol a strukturális alapokból megpályázható informatikai fejlesztésekről tárgyaltak.

– Támogatjuk a magas hozzáadott értékkel rendelkező szolgáltatások (e-közigazgatás, e-kormányzat, e-kereskedelem, e-oktatás) minél nagyobb mértékű elterjesztését, elősegítve ezáltal az információs társadalom kialakítását – szögezte le a miniszter a szemináriumon.

Az informatikai tárca (MCTI) kezeli a gazdasági versenyképességgel foglalkozó operatív program információs technológiára és távközlésre vonatkozó részét. 2013-ig összesen mintegy 383 millió euró hívható le strukturális alapokból infotechnológiai fejlesztésekre, ennek kedvezményezettjei lehetnek úgy cégek, mint közintézmények is.

A szaktárca tudásalapú gazdaság elnevezésű programjában 8 Temes megyei település vesz részt: Zsombolya, Temesrékás, Barnafalva, Bethlenháza, Gilád, Gyér, Liebling és Végvár.

A Tudásalapú Gazdaság a Távközlési és Informatikai Minisztérium programjának köszönhetően a vidéki települések közel 20 százaléka kap támogatást informatikai és távközlési infrastruktúrájának fejlesztésére. A programban olyan községek és városok vesznek részt, amelyek lakossága nem haladja meg a 30 ezret. A program összértéke: 69,4 millió dollár, ebből a Temes megyei befektetés értéke 804 ezer 561 dollárt tesz ki. (mcti hírlevél)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS