2020. július 6. hétfőCsaba
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Olaszországban tárgyal a kitoloncolásokról Tăriceanu

2007. november 05. 13:17, utolsó frissítés: 13:25

A héten az olasz fővárosba utazik Călin Popescu Tăriceanu – közölte vasárnap este a kormány. A tervezett hivatalos látogatás feltehetőleg összefügg azzal, hogy a közelmúltban feszültebbé vált az olasz-román viszony: az olasz kormány a múlt hét közepén életbe léptetett egy új jogszabályt, amely az eddigieknél tágabb körben teszi lehetővé az európai uniós állampolgárok kitoloncolását Olaszországból.

A kormányfő és Adrian Cioroianu külügyminiszter tiltakozott az ellen, hogy az olasz közvélemény és az olasz hatóságok egy kalap alá vegyék a becsületes román munkavállalókat a bűnözőkkel, miután kiderült, hogy a közelmúltban elkövetett, közfelháborodást kiváltó több bűncselekmény gyanúsítottja is román állampolgár.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint Tăriceanu vasárnap telefonon tárgyalt Romano Prodi olasz kormányfővel, s a beszélgetésben a bevándorlás kérdése is szóba került: a miniszterelnök kérte olasz kollégáját, hogy védjék meg az Olaszországban becsületesen dolgozó román állampolgárokat, nehogy azok idegenellenesség célpontjává váljanak. Az olasz rendőrség még keresi azokat, akik péntek éjjel furkósbotokkal és késekkel megsebesítettek három románt egy római parkolóban.

Közben az olasz ellenzék még a szerdán késő este elfogadott jogszabálynál is szigorúbb intézkedéseket követelt a balközép Prodi-kormánytól. Silvio Berlusconi a La Stampa című lapnak nyilatkozva azt javasolta, Olaszország zárja le teljesen határait a román munkavállalók előtt, Gianfranco Fini szélsőjobboldali politikus pedig egy tévé-beszélgetésben úgy vélte, csak Rómából 20 ezer külföldit kellene kiutasítani.

A román munkavállalók valósággal elözönlötték Olaszországot az uniós csatlakozás után; létszámuk jelenleg kis híján eléri az összlakosság egy százalékát. Többségük házvezetőként, gyerekfelvigyázóként, pincérként, portásként, kőművesként próbál elhelyezkedni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS