2020. július 12. vasárnapIzabella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

5,7 százalék a BNR új inflációs célsávja

2007. november 05. 14:27, utolsó frissítés: 14:38

Új inflációs célsávot állított fel év végére a Román Nemzeti Bank (BNR) azt követően, hogy az idei árnövekedés szintje meghaladta az öt százalékot. Mugur Isărescu, a jegybank elnöke bejelentette: a BNR módosított inflációs célsávja 5,7 százalék az augusztusi 3,9 százalék helyett.

Az Európai Bizottság (EB) által tagállamonként megengedett felső inflációs határ egyébként öt százalék, ehhez képest a pénzromlás 0,7 százalékos többletet mutat.

A BNR-elnök beszámolója szerint az évi árszínvonal növekedése szeptemberben 6,03 százalék volt, a folyamat pedig elsősorban az augusztusi és szeptemberi drágulások nyomán az elkövetkező hónapokban tovább erősödik.

Az alapélelmiszerek drágulását Isărescu úgy kommentálta: ezt többek között a lej nemzetközi valutákkal szembeni leértékelődése okozta, minek következtében nőttek a behozatali árak is. A május és július közötti időszakban a lej felértékelődése tartotta mederben az inflációt – mutatott rá a jegybank elnöke – ebben az időszakban az árszínvonal 4 százalék alatti volt. A nemzeti valuta romlásának köszönhetően az infláció augusztusban elérte a 4,96 százalékot, a továbbiakban közel egy százalékkal növekedett.

A BNR ennek nyomán kénytelen volt beavatkozni és a hitelkamatokat október 31-én 7 százalékról 7, 5 százalékra emelte. (realitatea)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS