2020. július 11. szombatNóra, Lili
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Cioroianu lemondását kérik a civilek

2007. november 06. 10:41, utolsó frissítés: 11:05

Kilenc nemkormányzati szervezet nyílt levélben kérte Adrian Cioroianu külügyminiszter visszahívását a külügyi tárca éléről Călin Popescu Tăriceanu miniszerelnöktől, annak fasiszta jellegű kijelentéseiért.

A civilek tiltakozását a külügyminiszter egyik telefonos interjúja váltotta ki, melyben Cioroianu azt nyilatkozta, egyiptomi munkatáborokba kellene szállítani azokat, akik az olaszországi bűncselekményhez hasonló tetteket követnek el.

“Ezeket az embereket sajnos – attól eltekintve, hogy nem vagyok jogász végzettségű és nem is akarok annak tűnni – nem rendes, tévékkel felszerelt cellákba kellene elzárni. Őket a legkeményebb fegyenctelepekre kellene szállítani. Nem tudnám megmondani, hogy egy ilyen intézkedés helyrepattintaná őket vagy sem. (...) Higgyék el, tegnap Alexandria és Kairó közti útvonalon utaztam, közben pedig üzenetben érkeztek a hírek az országból, mivel nem voltam elérhető telefonon.

A sivatagban arra gondoltam, nem-e tudnánk egy földterületet megvásárolni az egyiptomi sivatagból, hogy mindazokat a személyeket, akik nevetség tárgyává tettek oda börtönözzük be” – nyilatkozta Adrian Cioroianu november 3-án egyik tévéadónak.

A külügyminiszter kijelentései ellen tiltakozó nemkormányzati szervezetek közleményükben felhívják a politikus figyelmét arra, hogy a nemkívánatos személyek eltávolítását (vagyis deportálását) a Holokauszt során használták eszközként, ez pedig "súlyos következményekkel" járt a kisebbségekre nézve.

A tiltakozók listáján megjelenik a marosvásárhelyi székhelyű Pro Európa Liga és Romani CRISS szervezetek, a bukaresti Közpolitikai Intézet, a Jogi Források Központja, a Sajtófigyelő Ügynökség, a Partnerség a Fejlődésért Egyesület, a European Grass Roots Organization, a TURN Kulturális Egyesület és az ACCEPT Egyesület.

Cioroianu bocsánatot kért kijelentéseiért, és elmondta, visszahallgatva saját nyilatkozatát az őt is meglepte. Megjegyezte: a bocsánatkérés ellenére az erőszak elkövetését és pedofíliát tartja a legalacsonyabb rendű bűncselekményeknek. Nyilván a megoldás erre nem az, hogy sivatagba küldjék a bűnözőket, és nem valamiféle etnikai csoportról vagy nemzetiségről beszélt – jelentette ki. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS