2020. február 28. péntekElemér
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Negatívra rontotta a hazai kilátást az S&P

2007. november 06. 13:33, utolsó frissítés: 13:33

Az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta hétfőn Románia eddig is jórészt gyenge befektetői szuverén adóskockázati besorolásainak kilátását a Standard & Poor's, arra hivatkozva, hogy a román kormány nem ad megfelelő gazdaságpolitikai választ a gyorsan növekvő külső egyensúlyhiányra, miközben egyre romlanak a globális hitelpiaci viszonyok.

A kilátásrontás a világ legnagyobb hitelminősítőjének londoni közleménye szerint a "BBB mínusz/A-3" hosszú és rövid futamú szuverén devizaadósi besorolásra, a helyi valutában kiadott közadósság "BBB/A-3" osztályzataira, valamint devizaátutalási és konvertibilitási kockázatra megállapított "A mínusz" szintre vonatkozik. Az S&P ezeket a besorolásokat egyben megerősítette.

Románia hosszú lejáratú küladósi osztályzata - "BBB mínusz" - a még épphogy befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" sáv alsó széle, és ha a Standard & Poor's a román adósságot innen visszaminősíti, azzal Románia - egyedüliként az unióban - a spekulatív devizaadós-kockázati sávba süllyedne vissza.

A kilátásrontáshoz fűzött hétfői indoklásában a hitelminősítő kiemelte, hogy a román költségvetési politika expanzív, és a közelgő választások várhatóan tovább ösztönzik a költekezést, rontva a kormányzás általános minőségét és erősítve az inflációs nyomást. Ez akadályozza a kormányt az egyre romló külső egyensúlyhiány kezelésében, és abban is, hogy teljes mértékben kiaknázza az EU-tagságból eredő előnyöket, áll az S&P hétfői londoni elemzésében.

A Standard & Poor's szerint ha a külső egyensúlyi helyzet tovább romlik, az 18-24 hónapon belül a román adóskockázat leminősítését eredményezheti. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS