2020. július 8. szerdaEllák
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A csángók anyanyelvű oktatása ügyében Olteanuhoz fordul Szili Katalin

2007. november 06. 13:52, utolsó frissítés: 13:52

A román házelnökhöz fordul Szili Katalin a moldvai csángó magyar gyermekek anyanyelvű oktatása érdekében. Ezt a magyar országgyűlés elnöke mondta újságíróknak, miután moldvai csángó szervezetekkel és magyarországi civil segítőikkel egyeztetett kedden a Parlamentben.

A találkozón a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ)vezetői (Solomon Adrián elnök és Hegyeli Attila, az oktatási program vezetője) valamint a Moldvai Magyar Oktatásért Alapítvány képviseletében Várkonyi György, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület képviseletében Hegedűs Dóra elnök vett részt.

Szili Katalin elmondta, hogy jelenleg a Csángóföldön élő gyermekek mintegy tíz százaléka részesülhet magyar nyelvű oktatásban. Ezért azt kéri majd Bogdan Olteanutól, segítsen ennek az aránynak az emelésében és akik magyar oktatásban szeretnének részt venni, erre valóban lehetőséget is kapjanak. "Erre egy európai megoldást kell találni" - hangsúlyozta a házelnök.

Jelenleg a magyar kormány is szerepet vállal az oktatás finanszírozásában, azonban a hivatalos moldvai szervek támogatására is szükség van - tette hozzá. Bejelentette, hogy jövő tavasszal látogatást tesz Csángóföldön, ahol számos oktatási intézményt felkeres majd.
A megbeszélésen szó esett a csángó gyermekek anyanyelvi oktatását is segítő keresztszülő-programról, amelyet népszerűsíteni kívánnak a képviselők körében.

Solomon Adrián a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének elnöke elmondta, hogy jelenleg 1400 gyermek tanulja a magyar nyelvet anyanyelvként. Ugyanakkor mintegy kilenc ezer gyermek beszél magyarul, otthon, családja körében is, ők azonban, többek között a pedagógushiány miatt nem tudnak magyar nyelven tanulni.

A magyar költségvetés idén a Petrás Incze János pályázat keretében 56 millió forinttal támogatja a csángómagyarok identitásának és magyar nyelvének megőrzését szolgáló kulturális, oktatási és kutatási programokat, valamint az intézmények fenntartását.

A pályázati forráson belül a moldvai csángómagyar gyermekek magyar nyelvű oktatására szakképzett pedagógusok irányításával 31 millió forintot szán a kormány, míg a fennmaradó 25 millió forintot a csángómagyarok kulturális programjainak támogatására, tudományos programokra és szociológiai kutatásokra és pusztinai közösségi ház működtetésére ítélték oda. A vonatkozó szerződéseket várhatóan még ebben hónapban aláírják.

Csángóföldön jelenleg 15 településen hivatalosan, három faluban pedig iskolán kívül folyik a magyaroktatás közel 1400 diák számára, 32 tanár felügyeletével. Gajdáron nyolcvan csángó elemista jár az MCSMSZ magánóráira. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS